Middenin de polder – net buiten Amsterdam – taart eten en lunchen bij Het Schoolhuis

Dat Amsterdam benauwend is en alles en iedereen te dicht op elkaar zit. Dat zeggen vaak mensen die er niet wonen. En daar hebben ze voor een deel wel gelijk in. Alleen, je bent ook heel snel buiten. Zoals bij Het Schoolhuis in Holysloot. Steek met de fiets het IJ over en binnen een paar kilometer ben je middenin de polder. Dan zie je alleen nog maar uitgestrekte weilanden en sloten, houten huizen en kerktorens van kleine dorpen als Ransdorp, Zunderdorp en Zuiderwoude die boven al het groen uitsteken, zeilboten op het IJsselmeer en de vuurtoren van het eiland Pampus. En dan voel je de wind terwijl je er tegenin probeert te trappen. In de winter zorgt diezelfde wind voor kruiend ijs langs de dijk van het IJsselmeer.

Wandelen, fietsen en varen

Vogelaars hebben in deze polder hun verrekijker in de aanslag, want de ongemaaide velden zijn in het voorjaar populair bij grutto’s en kieviten. En in de net nieuwe vogelhut van de polder IJdoorn zie je nog meer weidevogels en trekvogels. Net als in het plasdrasgebied De Kinsel. Wil je liever in een andere versnelling, dan neem je het korte laarzenpad en wandel je vanuit de polder naar Durgerdam. Er zijn in Waterland veel wandeltochten en fietstochten uitgezet. In Holysloot kun je ook een fluisterboot huren.

Het Schoolhuis: zomer en winter open

Maar op een gegeven moment ben je toe aan luwte, aan zitten en aan eten en drinken. In het voormalig woonhuis van de dorpsmeester in Holysloot is het goed toeven. Het Schoolhuis is iedere dag – met uitzondering van maandag – vanaf 11:00 uur open. Handig om te weten, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan, wat me bij de enkele andere horecagelegenheden in de buurt al meerdere malen is overkomen. Hier heb ik op een gure, winterse, doordeweekse dag in januari, heerlijk in de warme zon zitten lunchen achter het raam. En zomers op het terras een van de zelfgebakken taarten eten met uitzicht over de polder is ook niet verkeerd. Dan is de stad heel ver weg.

Liefhebbers van taart, bij deze banketbakker in Laren lik je je vingers af.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost