Van Koek en Chocolade in Laren heel gelukkig worden

Dat je van chocola gelukkig wordt, komt me goed uit. En ga nu niet zeggen dat het niet zo is. Laat het me vooral geloven. Zeker nu ik op het punt sta om naar binnen te gaan bij Koek en Chocolade in Laren. Overigens houd ik ook van koek. En van taart. Dat hebben ze ook in deze winkel en ik geloof dat ik van allemaal erg gelukkig word. Nou ja, ik weet het wel zeker.

Gekonfijte mango met pure chocolade

De hele rit naar Koek en Chocolade heb ik me al verheugd. Dat is omdat mijn broer al een paar maanden eerder grote stukken gekonfijte mango gedoopt in de pure chocolade had meegenomen en die waren zeldzaam lekker. Net als de flinterdunne lange koekjes met gember erin. Dat smaakte naar meer. Ik voel me enigszins op oorlogspad als ik de winkel binnenstap. Ik ben in zo’n bui waarvan je bij voorbaat al weet dat je de winkel wilt gaan leegkopen.

Alles gaat mee

Binnen heeft het de kleuren van koek en chocolade. Licht- en donkerbruin, kleurlagen die elkaar afwisselen. Heel smaakvol en gedistingeerd, passend bij het imago van Laren en het Gooi. Ik vraag naar de top 3 van meest verkochte chocoladeproducten. Behalve de gekonfijte mango die ik al ken, zijn dat stukken gekonfijte sinaasappelschil omhuld door pure chocolade. Die zien eruit als een miniatuur wilde takkenbos. Dat staat heel decoratief op tafel voor zo lang het duurt. En nummer 3: gekarameliseerde pecannoten die overgoten zijn met chocolade. Alles gaat mee. Ook de amandelrotsjes met extra pure chocolade kan ik niet laten liggen.

Handgemaakt en verrukkelijk

Ik raak met eigenaar Mirella Eckhardt in gesprek over wat hun chocola zo bijzonder maakt. Dat is dat alles handgemaakt is. Er wordt niet met vormen gewerkt, maar de chocolatier spuit of overgiet de noten, de zongedroogde vruchten of de ganache. Daardoor krijg je een vrij dunne laag chocola die versmelt met wat eronder ligt. Het verschil mag ik proeven en ze haalt uit het atelier een pandan bonbon. Pandan zoals de jasmijnrijst? Alleen de geur en smaak is hetzelfde. Geen krakende harde laag chocolade dus maar een zachte bite om dan door te happen in de ganache die in dit geval gemaakt is met room, witte chocolade en vers pandanblad. Echt nog nooit zoiets geproefd. Verrukkelijk hoe de smaken samengaan. Dus ook daarvan is een zakje meegegaan.

Koek, chocolade en taart

Nu heet de winkel Koek en Chocolade. En over die koek heb ik het nog niet eens gehad. Net zo min als over de taarten. Vast in het assortiment zijn chocolademoussetaart en citroenmerenguetaart, de laatste een absolute topper volgens mijn broer die ik meteen geloof. De vruchtentaarten zijn afhankelijk van het seizoen. Aardbeien uit de volle grond, peren rijp van de boom. Alleen zijn er geen taarten op dinsdag als ik er ben, want die worden vandaag na de twee vaste vrije dagen gemaakt. Vanaf donderdag is de taartenparade op volle sterkte. Je begrijpt het al, ik heb meteen een ongelooflijk goed excuus om terug te gaan. Met volle armen verlaat ik deze, ja wat is het? Banketbakker? Chocolatier? Delicatessenwinkel? Alle drie. Ik passeer nog een tegeltje dat mijn geweten op prettige wijze sust. Ik lees: Chocola lost geen problemen op, maar dat doet een appel ook niet.

Nieuw adres Koek en Chocolade met tearoom

Najaar 2022 is de winkel in Laren verhuisd en heeft er een tearoom bij gekregen, zodat je ook ter plekke al alles op kunt eten. Deze blog gaat over het oude adres. Feit is dat de nieuwe locatie min of meer dezelfde opstelling heeft en dat er wat rood en zacht groen aan het kleurenpallet is toegevoegd. Maar aan al die koek en chocolade is niks veranderd. Die is nog altijd om je vingers bij af te likken.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost