ZeeVerse Vismarkt Wieringen: vis direct uit zee

Ik houd van vis. Van verse vis. Zo vers als die keer in Costa Rica waar in een afgelegen baai een vissersboot voor anker ging en waar we met een bootje naartoe voeren en bananen ruilden voor gamba’s die we vervolgens pelden en wasten in de beek naast het strand om ze daarna ter plekke op een vuurtje te bakken, dat was bounty-eilandachtig. Maar de visafslag van Den Oever komt qua versheid in de buurt. Daar is in de loods van de visafslag op zaterdagochtend de ZeeVerse Vismarkt Wieringen waar je als particulier vis kunt kopen. Zo van de lokale vissersvloot.

Vrijdag komt de vloot binnen

De middag ervoor sta ik al in de haven van Den Oever, op het voormalig Zuiderzee-eiland Wieringen. De Wieringer kotters liggen afgemeerd aan de kade, want het gros van de vissers is die ochtend binnen gevaren na een kleine week op zee. Ze zijn bezig hun schepen schoon te maken en de netten te repareren. De schipper van de WR108 vertelt me dat het te warm is geweest waardoor de eitjes van de garnalen kapot zijn gegaan en ze nu maar zo’n 1000 à 2000 kilo garnalen per week vissen. Een jaar geleden was dat nog 2000 kilo per dag. Hij stapt net van boord. In zijn hand twee grote plastic zakken met bijvangst. In de ene een paar kabeljauwen. In de andere wijting, ‘in Nederland totaal ondergewaardeerd’, aldus de visser.

Garnalen, platvis en langoustines

Van de kade is het maar een paar stappen naar de visafslag. Het overgrote deel van de vissers vist dicht op de kust op garnalen, zo’n veertig kotters in totaal. Daarmee is Den Oever de grootste visafslag in garnalen in Nederland. De garnalen worden aan boord gekookt en gekoeld en hebben allemaal het duurzame MSC-keurmerk. Ze worden door een mechanische zeef op grootte gesorteerd in een afgesloten hal van de visafslag omdat gekookte vis niet bij rauwe vis mag. In de andere hal komen de vissen binnen van de andere kotters, die vissen met name op platvis en langoustines. Welke vissoorten precies hangt af van het seizoen. De ZeeVerse Vismarkt Wieringen verkoopt alleen datgene wat die week door de vissers is gevangen. Inclusief de bijvangst.

Zaterdagochtend ZeeVerse Vismarkt

Als ik zaterdagochtend de grote hal binnenloop waar een dag eerder nog alle vissen in kratten binnenkwamen, staan daar nu lange tafels waar de vissen op ijs uitgestald liggen. Ik zie glimmende ogen en kieuwen en een stevige huid met glimlaagje erop: de kenmerken van versheid. Een man voor mij bestelt drie kilo tong en twee kilo schar. Hij is niet de enige, dus dan gaat het hard. Mensen komen met koelboxen en emmers die vol mee naar huis gaan en in de hal afgevuld kunnen worden met ijs. Om 10:00 uur zijn de enige twee zeeduivels al weg, net als de tarbot. Helaas geen rog vandaag. Wel veel ongepelde garnalen. Ik koop twee grote kabeljauwen en twee zeetongen en loop door naar de tafels waar je je vis voor een paar dubbeltjes kunt laten schoonmaken. De tongen gaan op verzoek door een machine die het vel eraf schraapt. De kabeljauwen laat ik tot filets maken en vacumeren om in te kunnen vriezen. Onderdeel van de ZeeVerse Vismarkt Wieringen is een kraam met wijn om het goed af te maken. Plus een groentekraam, behalve in januari. ‘s Avonds thuis maak ik tong à la meunière, heerlijk. Daardoor houdt mij nu nog maar één vraag bezig: wat zal ik eens met de kabeljauw gaan doen?

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost