Fotomuseum aan het Vrijthof, de culturele huiskamer van Maastricht

Steeds meer historische gebouwen krijgen een nieuwe functie. Ik heb inmiddels een aardige lijst aangelegd en daar voeg ik er nu weer eentje aan toe, namelijk het opvallend rode Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. Ooit het buitenverblijf van keizer Karel V en waarschijnlijk het oudst bewaard gebleven woonhuis van de stad. Het mooie vind ik de klassieke vertrekken met dito meubels die gecombineerd zijn met moderne architectuur. Daartussen dwaal je langs hedendaagse kunst.

Expositie A Passion for Taschen

Het hele museum staat altijd in het teken van één fototentoonstelling en die wisselt een paar keer per jaar. De geëxposeerde werken – in mijn geval de opzienbarende fotoboeken van Benedikt Taschen – krijgen een extra dimensie door hun omgeving. Die omgeving is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het pand. Van het huis van de kanunnik in de 14e eeuw, via het buitenverblijf van de keizer – de latere koning van Spanje – tot de Maastrichtse afdeling van de Nederlandsche Kultuurkamer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er hebben in de loop der eeuwen talrijke verbouwingen en uitbreidingen plaatsgevonden, waardoor het complex nu uit diverse panden en stijlen bestaat.

Overkapping uit de ruimtevaart

Je komt binnen op een voormalige binnenplaats met 16e eeuwse zuilengalerij, een cour noemen ze dat in het zuiden zo mooi. En die is overdekt met een hightech doorzichtige overkapping gemaakt van kunststof. Het materiaal is ontwikkeld door NASA en blijft smetteloos schoon. Zodat ik enigszins het gevoel heb contact te maken met het heelal. Dat moet in de winter bij een heldere sterrenhemel subliem zijn. Aan de zijkant een glazen loopbrug die het voorste met het achterste pand verbindt. En als ik naar de grond kijk, zie ik tegels met spreuken en namen van gulle gevers, want Fotomuseum aan het Vrijthof is een particulier museum en moet zijn eigen broek ophouden.

Historische zuilengalerij

De volgende ruimte heeft geen daglicht maar wel prachtig uitgelichte kunstwerken. Via een tweede overdekte cour word ik langs overwegend kleine kamers geleid. Zoals een kamer met grote vergulde spiegel waar kunstwerken te zien zijn die op de iPad zijn gemaakt. Of een design ligstoel op de overloop voor de ruimte die een klassieke zaalbetimmering heeft en waar foto’s hangen van astronauten. Steeds die geweldige contrasten. Overal. Zo lijkt Fotomuseum aan het Vrijthof buiten op een historisch stadspaleis, terwijl je binnen dus cultuur in de breedste zin van het woord vindt.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost