Wandelen over de terrassen van Nationaal Park De Meinweg bij Roermond

‘Dit is een historisch smokkelaarspad’, de vieve oude man wijst met zijn stok in de richting waar hij net vandaan is komen lopen. ‘Tot na de Tweede Oorlog was dit kommiezenpad in gebruik.’ De man in kwestie is een gepensioneerde natuurgids die zijn publiek overduidelijk al een tijdje heeft gemist en nu zijn kans grijpt. Publiek vandaag: vier welwillende wandelaars die net zitten te lunchen in Nationaal Park De Meinweg.

Uniek terrassenlandschap

Hij vertelt hoe dit nationaal park aan drie kanten is omsloten door Duitsland. Hoe de Roermondenaren dus wel raad wisten met die appendix en niet ver door geulen hoefden te kruipen om meer dan twee honderd jaar lang allerlei goederen het buurland in te smokkelen langs de douaniers. Vooral boter, koffie en tabak. Tegenwoordig maakt Nationaal Park De Meinweg deel uit van het grensoverschrijdende, ruim 10.000 hectare grote Duits-Nederlandse park Maas-Swalm-Nette. En of ons de hoogteverschillen al zijn opgevallen. Meer dan 50 meter. Ontstaan doordat rivier de Maas zich hier de laatste tienduizend jaar heeft ingesneden en een drietal terrassen heeft achtergelaten met steile overgangen. Dat terrassenlandschap wordt doorsneden door breuklijnen en beken en is een geologisch unicum in Nederland.

Heide, bossen, vennen en beekdalen

Terwijl hij ons geamuseerd gadeslaat, pakken we onze zakmessen en picknickattributen weer in. Nu zijn wij het met een vraag voor hem. Of hij nog een leuke route voor ons heeft van een uur of twee. Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Met zijn stok tekent hij in het zand een wandeltocht waarbij we kans maken klapeksters en grauwe klauwieren te spotten. En waarbij we verder heide, een paar vennen en veel bos zullen zien, heel rustig Nederlands bos waar we door droge beekdalen lopen en behalve een paar Schotse hooglanders niemand tegenkomen. Dat klopt allemaal als een bus, totdat we op kinderwagenafstand van de parkeerplaats bij het spoor komen en het gedaan is met de rust. Half Roermond is deze mooie weekenddag uitgelopen om een frisse neus te halen. Vandaag de dag loopt iedereen keurig op het pad.

Achtergronden bij Nationaal Park De Meinweg

Voor wie op zoek is naar meer informatie over het landschap, de geschiedenis en de flora en fauna van Nationaal Park De Meinweg.

Check ook dit prachtige kommiezenpad in de Achterhoek.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost