Restaurant Nova aan de rand van het Hoge Bergse Bos

Dit is een tip van: Jaap van Klaveren

Ik sta voor restaurant Nova en kijk vanaf de dijk over rivier de Rotte. Aan de ene kant de groene heuvels van het Hoge Bergse Bos, aan de andere kant de polder en aan weerszijden dijkhuizen en boerderijen en de flats van Rotterdam in de verte. Ik heb veel goede jeugdherinneringen aan deze omgeving: de Rottemeren om de hoek, waar ik ’s zomers zwom bij mijn beste vriendje. De schaatstochten ’s winters op deze rivier met koek en zopie langs de kant. Maar niks van dat alles nu, naar binnen!

Gastvrij

Restaurant Nova zit in een modern verbouwde riet gedekte boerderij. De deur wordt al opengedaan terwijl ik nog buiten in de regen loop. Dat blijkt tekenend voor de hele avond: de zeer prettige bediening, die zowel gastvrij als kundig is. Binnen is het romantisch chic met veel cognacbruin en grijsgroen met zwarte en gouden details. Eenmaal in mijn fluwelen kuipstoel wil ik er voorlopig niet meer uit weg. Want het is goed, erg goed zelfs.

Spannend

Er is een viergangenkeuzemenu waarbij je per gang steeds vier keuzes hebt. In ieder geval een vegetarische, een vis- en een vleesoptie. Iedere week wisselt er minstens één gerecht, vaak wel meer. Vegetarisch is bij restaurant Nova net zo spannend als de rest, zoals de paddenstoelenduxelles met gevulde dadels en kastanjecrème. Ik ben deze avond met mijn familie en proef zoals altijd links en rechts van de borden. Hoogtepunt is voor mij de klassieke carpaccio, een gerecht dat in Nederland heel vaak op de kaart staat. Maar het is lang geleden dat ik carpaccio proefde zoals carpaccio bedoeld is, mooi dun gesneden, het vlees zacht. Deze heeft een extra hoog smelt-op-de-tong-gehalte door de eendenleverkrullen die je er extra bij kunt nemen. Daar zou ik morgen zo voor teruggaan. Maar ook de zachtgegaarde kalfswang met stukjes en schuim van aardpeer, salade van witlof en crispy chips van schorseneren is erg lekker, zacht gecombineerd met een bite. En voor iemand zoals ik die van toetjes houd: de hele lichte broodpudding met gemarineerde peer en frisse gember-yoghurtsorbet is verrassend.

Plek om iets te vieren

Wat is het lekker, zeggen we deze avond heel vaak tegen elkaar. Dit restaurant vlakbij Rotterdam is een geweldige plek waar je heel goed eet met een top prijs-kwaliteitverhouding. Ook een plek om iets te vieren. Zelfs als de jarige er zelf niet bij is en samen met de engelen toe moet kijken, zoals in ons geval. We weten wel zeker dat ze moeite gehad zou hebben om te kiezen uit het menu en terug zou willen. Dat je bij restaurant Nova zo goed eet, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eigenaren Martin en Saskia Vaandrager zijn een duo met ervaring op niveau. Martin werkte eerder bij onder andere Rotterdamse sterrenrestaurants Amarone en De Zwetheul. Bij die laatste leerde hij Saskia kennen. Sinds begin 2019 wonen ze aan de Rotte en runnen ze beneden hun eigen restaurant. Niet Nova omdat het nieuw is, maar omdat hun jongste zoon als het een meisje was geweest Nova had geheten. Hun derde kind is een prachtexemplaar en een aanwinst voor de hele omgeving.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost