Werelds restaurant Ratatouille in Harderwijk

Zeg ratatouille en ik denk aan Frankrijk. Aan een grote pan met pruttelende groenten op het vuur. Aan vakantie, aan platanen met tafeltjes eronder, aan een dorpsplein en aan zon. En vooral aan ontspannen eten. Daarom klinkt restaurant Ratatouille in Harderwijk door zijn naam al goed voor ik er geweest ben.

Aan de historische Vischmarkt

Eenmaal in de Hanzestad blijken de overeenkomsten met Frankrijk groter dan gedacht. Restaurant Ratatouille ligt aan de Vischmarkt, een romantisch plein met hoge bomen en keitjes en prachtige historische huizen. Het restaurant in Harderwijk zit in twee van die uiterlijk heel verschillende panden die binnen met elkaar verbonden zijn. Het ene pand is het twee verdiepingen tellende restaurant, het andere is beneden een kookwinkel en je kunt er terecht voor private dining. Boven hebben ze een bed & breakfast. Met uitzicht op de 14e-eeuwse Vischpoort en de stadsmuur. Idyllisch dus. Al helemaal in de zomer als je kunt eten op het terras aan het plein.

Zelf gekweekte kruiden en bloemen

Wim en Tina Zwaart – hij chef-kok, zij vinologe – runnen alweer jaren een erg goede ‘groenten georiënteerde bistro’, zoals ze restaurant Ratatouille noemen. Die groenten zijn biologisch en komen uit de buurt. Tel daarbij op eigen kweek kruiden en bloemen die in de gerechten worden gebruikt. Dat er een compleet groentemenu is naast een menu met vis en vlees is dan ook niet verwonderlijk, maar wel prettig, niet alleen voor vegetariërs. Je proeft er de smaak van de Hollandse seizoenen en een vleugje je ne sais quo. Hun woorden. Dat vleugje maakt het zeer uitnodigend.

Ook 5-gangen groentemenu

En dan doe ik iets wat ik eigenlijk zelden doe, ik ga voor een arrangement – Heerlijk Ratatouille – dat bestaat uit een 5-gangen diner, begeleidende wijnen, amuses, aperitief en koffie met friandises. Kortom, het wordt de full monty. Wat meespeelt, is dat ik overnacht in de erboven gelegen Bed & Breakfast, het ruime en heerlijke Stadslogement Harderwijk, van dezelfde eigenaren. En onderdeel van mijn arrangement. Het wordt een avond van bekende hoofdrolspelers zoals eendenlever, langoustine, zeebaars en hertenbiefstuk, maar wel ieder in een geheel eigen uitvoering. Neem de bisque met langoustine, daarin zitten zowel pittige vadouvan-kruiden als zachte kefir en fris citroengras. Of de op de huid gebakken zeebaars die vergezeld gaat van een prettig rokerige brandade, crispy zeekraal, zachte koolrabi en een wittewijnsaus.

Heerlijke wijnen

Hele evenwichtige smaken allemaal daar bij restaurant Ratatouille. Om tot slot te smelten bij het toetje van vijg, geitenijs, sinaasappelsabayon en een merengue met walnoot. Over de wijnen heb ik het nog niet eens gehad. Zoals de Elysium California Black Muscat bij het toetje inclusief een mooi verhaal over de wijnmaker. Het blijkt een hele mooie combinatie. Zoals alle wijnen erg goed gekozen zijn. Ik ben zo gulzig dat ik ieder glas uit drink, niet heel verstandig, zoals mijn wederhelft beaamt. Ik constateer na deze lekkere avond dat ik uiteindelijk niet in Frankrijk ben beland, soit. Het is meer elysium dat in het Grieks ‘staat van eeuwige gelukzaligheid’ betekent.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost