Slowfood restaurant Kint & Co in Paal in Zuid-Zeeland

In Amsterdam hadden ze het bekende restaurant Zuid-Zeeland maar de laatste veertien jaar zitten ze in Zuid-Zeeland, in de uitgestrekte polders van Zeeuws-Vlaanderen. Het was de geboortegrond van Riet Kint die haar en haar partner lokte. Kint & Co heet hun huidige restaurant in het gehucht Paal, net achter de dijk van de Westerschelde. Het ligt heel onopvallend in een doodgewoon straatje tussen doodgewone woonhuizen. Met Antwerpen in de verte.

Biologisch-dynamisch en lokaal

Binnen veel schilderijen, mooi aardewerk en muren in warme kleuren. Heel gezellig. Maar het is binnen leeg, want buiten warm. En dus eet ik bij Kint & Co op het terras voor het huis aan een klassiek tafelkleed met gehaakte bloemenpatronen, zo eentje als mijn oma maakte voor de uitzet van mijn moeder. Kruidentuin ernaast. Riet Kint kiest voor slowfood, ze kookt het liefst met biologisch-dynamische spullen en bij voorkeur uit de omgeving. Dus staat er veel vis op de kaart. Dat alleen al is allemaal zeer beloftevol.

Heerlijk eten en goede wijn

Ik kan kiezen tussen een driegangen slowfoodmenu met steeds drie opties per gerecht of alle drie de voorgerechten nemen en één hoofdgerecht en één toetje. Ja, dan is de keuze voor mij snel gemaakt. Alles wil ik. Ik eet gemarineerde makreel met crème van wortel, sesam en gezouten citroen, een ongelooflijk goede combinatie. Vervolgens brandade met scharrelei, olijvenvinaigrette en tempura van venkel en tot slot geroosterd Irish beef met haringkaviaar, crème cru en veldsla. En dan heb ik het alleen nog maar over de voorgerechten. Nu ik dit opschrijf loopt het water me weer in de mond. Daar drink ik geweldige wijnen bij die de wederhelft van de kokkin voor me uitzoekt. Hij is een hele prettige gastheer, zo iemand die bescheiden informeert: ‘Ben je al toe aan het dessert’.

Verstopt in Zeeuws-Vlaanderen

Als het terras leeg is en de avond nog zwoel, raken we in gesprek. Over Zeeland versus de hoofdstad. Over dat het wel wennen was en hoe de Zeeuwen hem in eerste instantie erg gehaast vonden. Inmiddels vindt hij dat zelf van de Amsterdammers. Met zijn vrouw erbij hebben we het over goed eten zonder frutsels en over hypes – het zou een mooi lijstje opleveren – en er zijn aha-erlebnissen bij het uitwisselen van lekkere adressen. Slowfood restaurant Kint & Co ligt verstopt in een uithoek van Nederland waar de rust heerst om te genieten van het eten, en dat is onveranderd opvallend lekker.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost