Je zou het niet zeggen maar de Amsterdamse Waterleidingduinen vormen eigenlijk één groot industrieterrein. Kilometers buis ligt er onder het 3400 hectare grote oppervlak. Bedoeld om het hier sinds 1853 gezuiverde Amsterdamse drinkwater op te pompen uit het duin richting de hoofdstad. Met dank aan dichter en schrijver Jacob van Lennep, die grond van het familielandgoed hiervoor ter beschikking stelde. En ook al is het hele gebied op de schop geweest, wat je ziet, is bos, duinen, open vlaktes, waterwinningskanalen en een ongekende diversiteit aan planten en dieren. Er is zelfs een uniek heideveldje niet ver van ingang De Zilk vandaan dat in de zomer mooi bloeit.
Duinen en damherten
Wat de Amsterdamse Waterleidingduinen zo uniek maakt, is dat je er niet alleen kunt wandelen, maar ook mag struinen, lopen waar je maar wilt. Daardoor gaat het ook nooit vervelen. Je volgt een klein paadje dat eindigt in een ondoordringbare duindoorstruik waar een damhert onder ligt, omdat het een zogeheten wissel blijkt te zijn, zeg maar hun wandelpaadje. Of je klimt op goed geluk over een duin heen, blijkt aan de andere kant een plas te zijn waar vogelaars met hun kijkers in de winter op zoek zijn naar wintergasten als kleine zwanen, zaagbekken en krooneenden. Er is een vlakte die mij deed denken aan de Afrikaanse savanne, zonder dat ik toen ooit in Afrika was geweest. Grassig, hier en daar een boom, wat grazende dieren in de verte. Op andere plekken meanderen sloten tussen de duinen door. In de zomer vind je bloeiende Parnassia in de berm van het voedselarme Zwarteveld-kanaal, aan de rand van Astrids Driftje. Zodra je van de paden af bent, kom je ook niemand meer tegen. Ongeacht het seizoen.
Op pad met plattegrond of met een gids
Weet dat fietsers en honden er niet in mogen. Ook al is er helaas een fietspad gepland. Een plattegrond is wel handig, die koop je bij een van de ingangen van het gebied dat in de volksmond de AWD wordt genoemd. Excursies zijn er regelmatig. Onder andere via IVN Zuid-Kennemerland. En wie in de buurt woont, moet een keer mee met de een van de Wandelingen voor Vroege Vogels van de gidsen van de Amsterdamse Waterleidingduinen zelf. Rond zonsopgang. Kun je daarna uitblazen bij mijn favoriete horeca aan de rand van het gebied wat op een skihut lijkt maar heet Boshut ’t Panneland.
Wil je meer weten over de geschiedenis, geologie, flora en fauna en wandelroutes van dit gebied? Kijk dan op mijn Flipboard Amsterdamse Waterleidingduinen.