Boshut ’t Panneland aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Boshut 't Panneland in Vogelenzang

Het schemert al als ik muziek hoor in de duinen. Vreemd. Ik wandel net bij ingang Panneland de Amsterdamse Waterleidingduinen uit maar in Boshut ’t Panneland draaien ze nooit muziek. Wat blijkt? Binnen zit een aantal mannen op enorme toeters te blazen. Nog nooit gezien, zooo groot. Het blijken jachthoornblazers te zijn. De groep bestaat uit jagers, vissers, vogelaars en andere natuurliefhebbers. En ze doen dit al jaren. Iedere woensdagavond en altijd op deze plek. Geen hond natuurlijk die er hier last van heeft. Oorspronkelijk werd de jachthoorn geblazen op het vlak hiernaast gelegen landgoed Huis te Vogelenzang. Als extra eerbetoon aan het geschoten wild. Aan het einde van een dag jagen werd het wild uitgelegd op een zogeheten wildtableau. Om het vervolgens dood te blazen, zoals ze dat zelf zo mooi noemen. Nu dus puur voor de lol. En wij luisteren mee. Super.

Met open haard, glühwein en erwtensoep

Ik kom al jaren in deze geweldige Boshut ’t Panneland. In de winter is het net een skihut, al helemaal als er buiten sneeuw ligt, binnen de open haard brandt, het naar vuur ruikt en ik met rode konen in de oude bank ervoor zak. Voldaan van een wandeling door dit natuurgebied, waar je niet op de paden hoeft te blijven, zodat je altijd weer een andere route kunt nemen door de duinen. Daarna dus uitblazen. Met glühwein, biertje of erwtensoep. Allemaal zeer basic maar de sfeer is heerlijk ontspannen en lekker klein en knus met veel kneuterigheid. De diehards warmen zich buiten aan de vuurkorf. Tot een paar jaar geleden kon je hier alleen komen door vanaf de doorgaande weg een kilometer over een zandpad het bos in te kronkelen. Inmiddels is de weg geasfalteerd en is het een stuk drukker. Maar het is en blijft er goed toeven.

Wandelen op landgoed Huis te Vogelenzang

Wil je een keer wel eens wat anders dan struinen door de waterleidingduinen? Zet de auto dan bij de kerk van Vogelenzang, die ligt aan dezelfde kant van de Vogelenzangseweg als de afslag naar de boshut, maar iets zuidelijker. Neem het pad achter de kerk door de weilanden. Sla rechtsaf als je op de asfaltweg komt en ga direct na het huis aan de weg, links het landgoed op. Zou je nu rechtdoor lopen tot de bosrand en daar rechts het paadje langs de sloot nemen, dan kom je vlakbij de boshut op de weg uit. Handig voor je oriëntatie, maar leuker is het om eerst in de richting van het landhuis te lopen, er omheen en voorbij, voordat je bocht terug maakt. Tussen het groen verstopt, liggen verschillende bijgebouwen, huizen en velden waar van alles verbouwd wordt. Bij de ingang van het landgoed kun je een deel daarvan vaak kopen in een onbewaakt stalletje waar je geld in een bakje achterlaat voor datgene wat je mee naar huis wilt nemen.

Tip: horeca ver weg van de bewoonde wereld? Paviljoen De Duinen is een aanrader. Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost