Wandelgids De mooiste eilandwandelingen

Verrassende wandelgids over Nederlandse (schier- of voormalige) eilanden

Op eilanden ruist de wind anders, ruikt het anders. Dat maakt eilanden zo geliefd. Een boekje met wandelroutes over eilanden is daarom zeer welkom. Dat we in Nederland Waddeneilanden hebben en Zeeuwse eilanden dat wist ik. Maar er blijken meer eilanden in Nederland te zijn. In ieder geval volgens de definitie van de makers van de wandelgids De mooiste eilandwandelingen van Nederland. Voor hen is een eiland: ‘een stukje land dat gedurende lange tijd was of is omringd door water en daardoor is afgesloten van het vaste land. Het heeft een eigen karakter en is al dan niet bewoond’.   

Eilandwandelingen, ook in Limburg en door de Flevopolder

Schiereilanden en voormalige eilanden zijn daardoor dus ook eilanden volgens deze wandelgids. Er is een wandelroute rond het Zeeuwse Sint Maartensdijk dat tot aan de Deltawerken een eigen zeehaven had. Je loopt op de dijken langs de voormalige zeearm en de oude haven. Stevensweert en Roosteren zijn in Limburg heel verrassend ‘bijna’ riviereilanden in de Maas. En ik liep een werkelijk wonderschone wandeling over Schokland, ooit een eilandje in de Zuiderzee. Nu wandel je over dijkjes die iets boven de rest van de Flevopolder uitsteken. Maar nog steeds met veel water in de buurt.

Oog voor landschap, flora, fauna en horeca

Het leuke van deze 18 eilandwandelingen is dat de makers oog hebben voor het landschap, de flora en de fauna. Met de nodige uitleg daarover. De wandelingen zijn voor iedereen goed te doen, want niet langer dan 15 km. Op de meeste locaties zijn twee wandelingen bij elkaar in de buurt uitgezet, zodat je er ook een weekendje van kunt maken. Met adressen voor overnachtingen en restaurants. Andere pluspunten zijn onder andere de goede stafkaarten, de heldere uitleg en het handzame formaat.

Bekijk ook mijn andere blogposts over gidsen & kaarten.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen