Plattegrond #UrbanNatureAmsterdam met een oppervlakte van 1 m2

Plattegrond #UrbanNatureAmsterdam, de schatkaart van Amsterdam

Ik zit op de grond. Bovenop de uitgespreide groene en blauwe kaart van Amsterdam, getiteld #UrbanNatureAmsterdam. Het is een enorme plattegrond, in totaal één vierkante meter. Het is alsof ik een schatkaart in handen heb. Niet geschikt om mee te nemen onderweg maar om thuis mee op ontdekkingstocht te gaan. Ik weet bijna niet waar te kijken, zo veel is er te zien.

Botanische tuinen, dakterrassen, groene corridors

Daarom eerst maar eens de zeer uitgebreide legenda bestudeerd. Met kleuren en arceringen is op #UrbanNatureAmsterdam onderscheid gemaakt tussen alle soorten groen, zoals park, volkstuinpark, stadsrandpolder, groene corridor en gras, weide & struikgewas. En er zijn aparte symbolen voor onder andere stadsboerderijen, botanische tuinen, dakterrassen, BBQ-gebieden en plekken voor stand-up paddleboarding.

Vol feiten en tips

Ik heb fijne adressen gezien waar ik fan van ben, zoals de biologisch-dynamische pluktuin de Fruittuin van West en ik heb plekken ontdekt waar ik het bestaan niet van wist, zoals een bierbrouwerij met terras in het Diemerbos en een mij totaal onbekende kruidentuin in het Beatrixpark, terwijl ik toch al tientallen jaren in Amsterdam woon. Er zit ook een ansichtkaart bij met centimeter erop zodat ik de afstanden van de ingetekende wandelroutes kan inschatten. Dan heb ik het nog niet gehad over de achterkant van de plattegrond vol boeiende feiten (Amsterdam heeft meer dan 1000 collectieve binnentuinen), mooie lijstjes (de 5 meest voorkomende vogels in de stad) en tips (10x verken de stad als leerplek). Ook leuk: een doorsnede van de stad waarin je ziet hoe alles ligt ten opzichte van NAP. Het hoogste punt van de stad? De Dam. Eigenlijk niet verwonderlijk nu ik erover nadenk. Amsterdam is ontstaan en vernoemd naar de plek bij de Amstel waar je droge voeten hield. Verder een aparte plattegrond waarop de top 5 bomen van de stad stuk voor stuk zijn ingetekend. En dit zijn nog maar een paar dingen die ik noem hè.

Editie 2022

En nu is er een nieuwe, tweede editie verschenen van #UrbanNatureAmsterdam. Die heb ik naast de eerdere kaart gelegd. Er zijn vooral dingen bijgekomen. Zoals een plattegrond van de haven van Amsterdam met de natuur die daar voorkomt. Daar zie ik hoeveel paddenpoelen en orchidee groeiplaatsen er wel niet zijn. Waanzinnig veel. Ook nieuw, de doorsnede van het Noordzeekanaal vanaf de sluizen bij IJmuiden tot aan het Centraal Station met de gelaagdheid van het zoute, brakke en zoete water. Ja, onder het station is nog brak water. Op 7,5 meter diepte, maar toch. En er is aandacht voor onder andere tiny forests, wadi’s, wormenhotels en eekhoornbruggen naast nieuwkomers in de stad als otter, bever en steen- en boommarters. We hebben het nog steeds over Amsterdam!

#UrbanNatureAmsterdam ode aan de stad

Je hoort het al, ik ben lyrisch. Natuur begint bij je voordeur luidt de slogan. En zo is het maar net voor Amsterdammers en iedereen die graag in de hoofdstad tijd doorbrengt. #UrbanNatureAmsterdam is een ode aan de stad. Een hebbeding waar je eerst binnen en daarna buiten eindeloos mee op pad kunt.

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen