Wandelen in Groot Amsterdam heet de wandelgids die ik in mijn hand houd. Amsterdam is zeker groot. Wie kent het niet, het strand van Amsterdam: Zandvoort. En het kasteel van Amsterdam? Het Muiderslot. Klinkt aantrekkelijk en alles even dichtbij. En dat is het ook. Al helemaal voor toeristen uit grote landen als Amerika of China.
Verruimen van je blik
Nu we zelf noodgedwongen veel meer in Nederland blijven, zijn wandelingen in Groot Amsterdam opeens voor veel Nederlandse toeristen ook een prettige aanvulling op hun bestaande repertoire aan wandelroutes. En als je dan zoals ik in Amsterdam woont, dan verruimt deze wandelgids je blik. De mijne in ieder geval.
Rondwandelingen in Groot Amsterdam
In de wandelgids Wandelen in Groot Amsterdam vind je vijftien rondwandelingen in en om de hoofdstad. Daarvan gaan er vijf langs de randen van de stad. Zo ontdekte ik de stadse Trage Tocht Watergraafsmeer. Die blijkt pal langs mijn nieuwe huis te lopen. In 15 kilometer ging er een wereld voor mij open. De omgeving waar ik ben komen wonen, is nog veel groener dan ik al dacht. Van living lab Anna’s Tuin en Ruigte waar wordt getuinierd volgens het principe van de permacultuur tot het Oeverbos met vlonderpad langs de Amstel.
Over groene kruip-door-sluip-door-paadjes
De andere tien wandelingen in Groot Amsterdam lopen langs Bussum, Castricum, Halfweg, Het Twiske, IJmuijden, Ilpendam-Watergang, Naarden Vesting, Oosthuizen-Edam, Vogelenzang en Wijk aan Zee. Met name de wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Vogelenzang is voor mij een favoriet omdat je daar mag struinen en niet op de paden hoeft te blijven. Maar alle routes in deze wandelgids gaan over ongebaande paden en kruip-door-sluip-door-weggetjes. Van polders tot parken en van duinen tot heide. Die diversiteit is in deze wandelgids mooi samengebracht. Voor wie het nog niet wist: de metropoolregio Amsterdam heeft ook wandelaars heel veel te bieden.