Delicatessenwinkel Landwaart Culinair in Maartensdijk met eigen patisserie en keuken

Dit is een tip van: Martijn van Klaveren

Lekker eten, daar houden we in onze familie van. Mijn moeder probeerde altijd nieuwe recepten en wij waren niet te beroerd om als proefkonijnen te fungeren. Nog steeds discussiëren we graag over ingrediënten en producten en waar je de lekkerste kunt halen. Ook mijn oma, die op latere leeftijd niet meer zo uitgebreid kookte, wist daar wel raad mee. Gevleugelde woorden bij ons thuis zijn: ‘Ik heb het zelf gekocht.’ In dat kader stond ik mij nu te vergapen in de enorme delicatessenwinkel Landwaart Culinair in Maartensdijk.

35 soorten tomaten

Het is een wat grijze, sombere dag, maar die ben ik bij binnenkomst op slag vergeten. Ik word opgezogen door een zwarte, warme ruimte met lange vitrines waar alle spullen aantrekkelijk uitgelicht liggen te liggen. Chique. En dat terwijl Landwaart Culinair in een wat onbestemd dorps winkelcentrumpje ligt. Aan de hoeveelheid groenten en fruit zie je dat hier de oorsprong van de winkel ligt. Zo zijn er alleen al veertig soorten onbespoten tomaten. Die komen van een teler die graag experimenteert, vertelt een medewerker. Dat geldt ook voor henzelf. Eigenaar Wim Landwaart is deze dag naar de Posbank, paddenstoelen kijken (niet plukken) met een kenner en met de chef-kok van een beroemd restaurant uit de buurt. Inspiratie opdoen en foto’s maken.

Zelfgemaakte salades, soepen, maaltijden

Nu weten ze hier ook: gemak dient de mens. Vandaar dat ze in huis kant-en-klaar-producten zijn gaan maken. Zoals salades, sappen en soepen. Ik kan verder kiezen uit minstens twintig maaltijden. Mijn nicht met wie ik op stap ben, gaat voor de kalfssukade met groenten, omdat je stoofvlees nu eenmaal zelf niet zo snel maakt. Goed punt. Ik volg haar.

Watertandend lekker

Daarna loop ik meerdere rondjes door de winkel. Mijn ogen blijven hangen bij de zelf geproduceerde FLX burgers met biet, spinazie, broccoli, linzen of paddenstoel. Bij hun eigen sauzen. Bij ingekochte slowfood-elixers die volgens de medewerker niet per se lekker zijn maar wel zeer gezond, met namen als Golden Wonder en Farao’s Future. Bij chips die gemaakt zijn van circulair geteelde oesterzwammen, ook al ben ik niet zeker wat dat betekent, maar het klinkt goed. Om te eindigen bij de afdeling zoet, want Landwaart Culinair heeft naast een eigen keuken ook een eigen bakkerij en patisserie. Via een glazen wand kan ik daar deels in kijken. Er werken zeker zes mensen. Watertandend lekker wat uitgestald ligt. Taarten, koekjes, toetjes, chocolade, you name it. Bloedsinaasappeltaart, hazelnootschuimtaart, mokka-koffie-toetje, amandelkrullen, sinaasappelschijven in chocolade.

Alleen al voor de Appelwaart

Voordat ik afreken, wil ik nog weten waarvoor mensen speciaal naar Landwaart Culinair komen. Het blijkt de Appelwaart te zijn, hun eigen appeltaart. Ze maken er minstens een paar honderd per dag. Die belandt vanzelfsprekend in mijn mandje. ‘s Avonds zit ik zeer tevreden te zijn met mijn aankopen. Mals, zacht vlees, groenten met een bite en een taartje met een enigszins gekaramelliseerde korst. Ik geloof dat ik qua keukenmanieren al enigszins op mijn oma lijk. En daar heb ik met een winkel als Landwaart geen bezwaar tegen.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost