Deze spin is een mannetje dat zie je aan zijn bokshandschoenen

Zo herken je een mannetjesspin

Moet je bij sommige dieren heel goed kijken om te weten of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt, bij spinnen is het verschil goed te zien. Want behalve acht poten hebben spinnen naast hun kop nog twee herkenbare scherpe kaken plus twee tasters. Die laatste lijken op korte pootjes of op ogen op steeltjes, maar dat zijn het niet.

Net bokshandschoentjes

Met de tasters kunnen spinnen heel veel, zoals hun prooi voelen en proeven. En bij de mannetjesspin hebben de tasters nog een functie. Ze kunnen er sperma in opslaan. Dat werkt ingenieus. Onder het achterlijf van de spin zit zijn geslachtsorgaan. Tegen de tijd dat hij denkt te gaan paren, weeft hij een speciaal klein webmatje. Dan produceert hij een druppel sperma en laat dat op zijn spinsel vallen. Nu doopt hij zijn tasters in het sperma en die zuigen het op. Daardoor zien zijn tasters eruit als kleine bokshandschoentjes. En dat zie je met het blote oog. Voilà.

Als een sleutel op het slot

Dat is natuurlijk niet het einde van het verhaal. Want als de mannetjesspin een vrouwtje heeft gevonden dat met hem wil paren, dan moet het wel een vrouwtje zijn van zijn eigen soort. Want iedere soort spin heeft zijn eigen vorm bokshandschoentjes. Die passen alleen als een sleutel op het slot van het vrouwtje van dezelfde familie.

Leuk toch? Benieuwd naar nog meer natuurweetjes? Scroll dan naar beneden.

En wist je dat je op Davides.nl ook heel veel tips vindt voor bijzondere adressen op het gebied van slapeneten & drinkenwinkelscultuur en natuur in Nederland? Van kleine B&B’s en lekkere restaurants tot onbekende musea en wandelingen en fietstochten in mooie natuurgebieden.

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen