Het lijkt wel een wesp. Maar dat is het niet…

Laatst gewijzigd: 23 mrt 2021

‘Pas op een wesp!’ Dat hoor ik mensen heel vaak zeggen. En als je dan goed kijkt, dan is het meestal loos alarm. Want in negen van de tien gevallen zijn het geen wespen die je ziet, maar zweefvliegen. Die passen hun uiterlijk zo aan dat het net wespen lijken met hun geel met zwarte strepen. En dat doen ze natuurlijk met reden.

Zweefvliegen en mimicry

Koolmezen leren namelijk van hun ouders hoe wespen eruit zien. ‘Dus afblijven’, is het devies dat het jonge broed vanuit de nestkast meekrijgt. En die wetenschap prenten andere insecten ook goed in hun kop. Zoals deze zweefvlieg. Dus ook die is gevrijwaard van aanvallen door de koolmees. Mimicry heet die vermomming.

Goed te herkennen

En waarom is het nu geen wesp maar een vlieg? Allereerst heeft een wesp vier vleugels en een vlieg maar twee. Maar een nog makkelijker kenmerk zijn de antennes. Een vlieg heeft hele korte stompjes, terwijl een wesp veel langere antennes heeft.

Leuk toch? Nog zoiets. Kun jij een mannetjesspin herkennen? Het is heel simpel.

En wist je dat je op Davides.nl ook heel veel tips vindt voor bijzondere adressen op het gebied van slapen, eten & drinken, winkels, cultuur en natuur in Nederland? Van kleine B&B’s en lekkere restaurants tot onbekende musea en mooie wandelingen en fietstochten.

DELEN: