Uitzicht op het Groothoofd van Dordrecht

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Dordrecht

Met deze handige mini-reisgids heb je al mijn tips voor een dagje of weekend Dordrecht. De oudste stad van Holland heeft een historische binnenstad vol pakhuizen, patriciërshuizen, havens en bijzondere winkels en horeca. Gelegen op een knooppunt van rivieren en vlakbij Nationaal Park De Biesbosch. Met deze mini-reisgids ontdek je hoe verrassend Dordrecht is.

Een van de historische grachten van Dordrecht
Typisch Dordrecht dit. Ontelbare monumenten, grachten, oude havens en doorkijkjes zoals hier naar de Grote Kerk
Zonnewijzer in de binnenstad van Dordrecht
‘Ik tel alleen de zonnige uren’, aldus deze zonnewijzer in de binnenstad

Stadswandeling door de historische binnenstad

Het is mistig als ik op de kade sta bij de eeuwenoude Groothoofdspoort. Toch heb ik een weids uitzicht vanaf dit het drierivierenpunt en zie ik grote vrachtschepen voorbij glijden. Uren dwaal ik daarna vanaf dit punt door de oude binnenstad. Met een informatieve en erg leuke stadswandeling in mijn hand. Alles ademt geschiedenis en rijkdom in Dordrecht en steeds weer kom ik langs water. Ik passeer oude binnenhavens, zoals de Wolwevershaven waar langs enorme pakhuizen en patriciërshuizen oprijzen. Er zijn kades, stegen, ophaalbruggen en straten en pleinen met veelzeggende namen als Aardappelmarkt, Blindeliedengasthuissteeg en Wijnstraat (in de 14e en 15e eeuw was Dordrecht de grootste wijnexporteur van Europa). Ik passeer ook huizen van beroemde Dordtenaren zoals Albert Cuyp, de broers Johan en Cornelis de Witt en dichter Cees Buddingh. Lang staar ik in de Grote Kerk naar de prachtige moderne glas-in-loodramen van Teun Hocks.

Gedicht van Dordtenaar Cees Buddingh'
Dichter Cees Buddingh’ woonde, werkte en dichtte over Dordrecht
De kerkramen van Teun Hocks in Dordrecht
De moderne glas-in-loodramen van Teun Hocks in de Grote Kerk van Dordrecht vol symboliek
Voorstraat de oudste straat van Dordrecht
De Voorstraat is eigenlijk de oudste dijk van Dordrecht, want Dordrecht was ooit een eiland
Zicht op de industrie van Dordrecht
Zicht op de Spoorbrug Dordrecht die hoog boven de oude binnenstad uittorent
De Gulden Os op de Groenmarkt in Dordrecht
De Gulden Os is een van de vele middeleeuwse panden die je tijdens stadswandeling De Dordtroute ziet

4 Tips voor bijzondere winkels in Dordrecht

Zelfs ik was erg onder de indruk van de winkels, terwijl ik niet zo van winkelen houd. Ten minste een paar mogen er wat mij betreft niet missen in deze mini-reisgids van Dordrecht. Mijn winkeltips: Vicino Sei is leuk ouderwets ingericht. Ze verkopen parfums van merken die zich gespecialiseerd hebben in de invloed van geur op de psyche. Even los ervan of ik daar iets van heb gemerkt, je moet zeker even binnenlopen • Nooit zag ik zoveel zaden van bloemen en groenten bij elkaar als bij Vreeken’s Zaden. Ik kocht onder andere zeewierzaad. Ook alles wat je nodig hebt voor je tuin of moestuin vind je daar. De drukke winkel bestaat al 90 jaar • Bij De Luthiers ruikt het naar hout, lijm en hars. In dit atelier bouwt en repareert een echtpaar snaarinstrumenten, vooral violen en gitaren. Ook prinses Amalia kreeg een viool uit dit atelier. Het hele pand ademt muziek. Op de eerste verdieping is een muziekkamer met vleugel en op zolder runt het stel de hele prettige B&B De Luthiers • Bij vintage hotspot Bluebirds in the backyard kun je dwalen tussen geinige spullen, koffie drinken en er is regelmatig live muziek.

bluebirds-in-the-backyard-reistip-dordrecht
Vintage, koffie en muziek bij het relaxte Bluebirds in de backyard. Een van de winkeltips voor Dordrecht
De Luthiers maken snaarinstrumenten en hebben een leuke B&B midden in het historische deel van Dordrecht
Hartje centrum vind je de lekkere B&B en het atelier van viool- en gitaarbouwers De Luthiers. Alles staat in het teken van muziek
Vreeken's zaden tip in Dordrecht
Vreeken’s zaden heeft zo’n beetje alle zaden die je maar kunt bedenken, al meer dan 90 jaar

Spannend museum over de geschiedenis van Nederland

Vanaf een steeg kom ik op de binnenplaats van museum Het Hof van Nederland dat in een oud Augustijnenklooster zit. Precies op deze plek is de basis gelegd voor het huidige Nederland en dat weten ze op een hele aantrekkelijke manier te vertellen. Er beweegt van alles, je kunt veel zelf doen en er is een spannende film. Op de muur staat: ‘In 1572 werd in dit gebouw de basis gelegd voor een onafhankelijk land. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Vrijheid en tolerantie horen bij Nederland, daar teken ik voor.’ Ik pak de pen, zet mijn handtekening eronder en ontvang even later de getekende oorkonde als souvenir in mijn mailbox.

Museum Het Hof van Holland in Dordrecht
In museum Het Hof van Nederland word je onderdeel van de geschiedenis van Nederland
Binnenplaats van Het Hof van Holland
Binnenplaats van het voormalig Augustijnenklooster, nu museum Het Hof van Nederland

4 Tips voor lekker eten en drinken in Dordrecht

Vanzelfsprekend moet er ook gedronken en gegeten worden. Wat de horeca betreft kom je niet te kort in Dordrecht. Er is te veel lekkers om op te noemen • Khotinsky ligt iets buiten het centrum in het oude energiehuis, zeg maar rustig fabriek. Die heeft zijn industriële karakter behouden, hoog, ruig met grote bar en gestapelde kratten. Je kunt er borrelen, eten en naar de film. De sfeer is heel erg relaxed • Villa Augustus is de meest bezongen horeca-instelling van de stad. Gelegen op het terrein van de oude watertoren. Er is een café met restaurant waar je op bijna ieder moment van de dag kunt eten, er is een hebbedingenwinkel, een grote moestuin, een kas en in de watertoren zelf zit een hotel met vijver en tuin aan het water. Allemaal heel gezellig ingericht • Echt bijzonder en vreselijk goed eet je net buiten de stad aan rivier de Merwede bij Herberg Kop van ’t Land. Ze koken zonder vlees en vis. En hoe! Daar zou je spontaan vegetariër van worden. Na afloop kun je in de herberg blijven slapen • Lunchen of borrelen doe je bij de buren van Huiskamercafé Fluitekruid met lekkere versgebakken appeltaart of gevarieerde vegetarische bitterballen.

Khotinsky horeca in een oude energiefabriek in Dordrecht
In de oude energiecentrale van Dordrecht zit café, restaurant en filmhuis Khotinsky
De watertoren van Villa Augustus aan de rand van Dordrecht
Café, restaurant en hotel Villa Augustus zit in de oude watertoren van Dordrecht. Met moestuin
Hebbedingenwinkel in Villa Augustus in Dodrecht
In de winkel van Villa Augustus veel hebbedingen. Eetbaar en niet-eetbaar
Tuin van Villa Augustus aan de rand van Dordrecht
Villa Augustus heeft ook een rustgevende tuin die grenst aan het water
Huiskamercafé Fluitekruid op de Zeedijk van Dordrecht
Bij Huiskamercafé Fluitekruid verkopen ze hele goede zelfgemaakte vegetarische bitterballen en appeltaart
Amuse van vegetarisch restaurant Herberg Kop van 't Land
Zelfs de amuse van vegetarisch restaurant Herberg Kop van ’t Land is niet alleen zalig maar ook een plaatje om te zien

Varen, wandelen en fietsen in Nationaal Park De Biesbosch

Naast Herberg Kop van ’t Land vertrekt de pont naar Nationaal Park De Biesbosch. Ik fietste door de polder naar het nieuwe museum Biesbosch Museumeiland. Alleen al het gebouw is de moeite waard, het gaat helemaal in de omgeving op. De paviljoens zijn aan de landzijde bedekt met gras terwijl de andere kant uit glas bestaat zodat het water in de ramen spiegelt. Binnen is het ook prachtig ingericht en staat alles in het teken van de geschiedenis van het gebied. Het is tevens bezoekerscentrum. Je kunt er een vaartocht boeken en ze hebben er wandel- en fietsroutes. Ik zag vanaf het slingerpaadje door de grienden hoe een bever zijn tanden in een aantal bomen had gezet. En ik fietste helemaal naar de kop van het laatste eiland en baande me daarna lopend een weg door het riet waarna ik bijna volledig omgeven door water in stilte recht voor me naar de Moerdijkbrug keek. Dat is een weekend Dordrecht: ben je buiten dan voelt de bewoonde wereld ver weg, maar aan de andere kant, je bent ook dichtbij de grote stad.

Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht

Ben je op zoek naar meer mooie wandelingen in en om Dordrecht? Dan kom je volledig aan je trekken met de prettige wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Dordrecht.

Duurzaam gebouwd museum Biesbosch Museumeiland
Duurzaam gebouwd museum Biesbosch Museumeiland opgaand in de omgeving
Binnen in museum Biesbosch Museumeiland bij Dordrecht
Ook van binnen is het Biesbosch Museumeiland bij Dordrecht prachtig

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen