Restaurant Zebedeüs vredig gelegen naast de Grote Kerk in Den Haag

Vroeg donker, lichtjes, kerstmis en sneeuw in delen van het land. Bij die ietwat sprookjesachtige sfeer past een restaurant met de bijbelse naam Zebedeüs. En al helemaal als dat restaurant tegen een kerk aan ligt, de Grote Kerk van Den Haag. In een langgerekt gebouwtje waarvan niet duidelijk is of dit nu de voormalige pastorie is of een kapel. Die kerk toornt er als een beschermende ouder bovenuit terwijl op het kerkplein een hele brede hoge boom aan de andere kant voor beschutting zorgt. In de zomer zit je daar heerlijk op het terras.

Van design tot Mariabeeldjes

Binnen ben ik op zoek gegaan naar een doorgang naar de kerk, maar die vond ik niet. Wel ossenbloedrode luiken en deuren, glas-in-lood-raampjes, een houten Piet Hein Eek muur en designlampen naast een enkel Mariabeeldje. Van alles wat, zonder dat het een allegaartje is. Er heerst een ontspannen sfeer. Bepaald niet onaangenaam. Het komt vast ook door die prachtige naam waardoor ik me al bij voorbaat gewonnen voel. Zebedeüs, Zebedeüs, Zebedeüs… Waarom ken ik geen jongens die Zebedeüs heten? Roepnaam Zeb. Dat klinkt toch helemaal als van deze tijd? Zebedeüs heet ook de vader van de schutspatroon van de Grote Kerk. Die schutspatroon heet Jacob de Meerdere, waardoor de Grote Kerk ook wel bekend staat als de Sint Jacobskerk.

Ook veganistisch en glutenvrij

Ik kan maar moeilijk besluiten wat ik wil eten. Er staat veel aantrekkelijks op de kaart. Uiteindelijk kies ik voor een grote boterham met humus, feta en auberginechutney. En mijn disgenote neemt de boterham met ras el hanout boerderijkip en citroenmayonaise. Allebei net zo spannend als ze klinken. Mijn vakantiegevoel wordt nog versterkt omdat ik midden op de dag heerlijke witte wijn drink. Verder op de kaart veel verse sappen, soepen, salades en zelfgemaakte taarten. Maar een mens kan niet alles tegelijk proberen. Ze houden hier rekening met hedendaagse wensen en allergieën, want op het menu staat niet alleen wat vegetarisch of veganistisch is, maar ook wat glutenvrij is. Alleen, op hun website adverteren ze met biologisch eten, maar op de kaart zie ik dat niet terug. Navraag leert dat vlees, groenten, melk en eieren wel degelijk biologisch zijn en de rest zo veel mogelijk. Das best veel, misschien dat ze dat wat duidelijker kunnen aangeven. Ze zijn dus iets minder heilig dan hun naam doet vermoeden. Neemt niet weg dat ik best als beschermvrouwe van restaurant Zebedeüs wil fungeren.

Als je van biologisch, vegetarisch en/of veganistisch houdt, check dan dit erg leuke hotel en restaurant in de Achterhoek.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Hofvijver en skyline Den Haag

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Den Haag

Handige informatie

Deel deze blogpost