Trage Tocht Gemonde: wandelen in de Brabantse Meierij

Ik app een vriendin: ‘Ga je mee de Trage Tocht Gemonde lopen’. Zij: ‘Waar is dat?’ Ik: ‘In de Meierij.’ Zij: ‘Waar is dat?’ Ik had precies hetzelfde. Ik moest op de kaart kijken om te ontdekken dat Gemonde onder ’s-Hertogenbosch ligt, de hoofdstad van de Meierij. Doe mij maar iets onbekends. De vriendin denkt er net zo over. Dus besluiten we de route te wandelen.

Boerenland

Terwijl ik thuis wegrijd met dichte lucht en sneeuw, kom ik aan met strakblauwe hemel. Bijna rijd ik nog in op het weekmarktje om te ontdekken dat het parkeerterrein net aan de andere kant van de kerk ligt. Daar staat de vriendin al te wachten. Op ons gemak wandelen we deze Trage Tocht Gemonde uit de nieuwe wandelgids Wandelen in de Meierij. Er moet bijgepraat worden. De warme zon maakt niet alleen ons goedgemutst, ook de enkeling die we onderweg tegenkomen. Zoals de hond die door het gras aangerend komt en tegen me op springt. En zijn baasje dat tegen mij zegt: ‘Vind je het erg?’ ‘Zo lang ik niet onder de modder zit.’ Zij: ‘Hij heeft net zijn voeten geveegd.’ Zo’n dag. Schapen in de wei. De katjes die op springen staan en die ene paardenbloem die al bloeit.

Oude kerkenpaden door de velden

We komen onderweg van alles tegen. Opvallend zijn de boomkwekerijen met alle ijle jonge boompjes, staakjes zijn het nog. Die worden qua omvang gecompenseerd door de vele dikke knotwilgen die net nu geknot worden. De wilgentenen liggen overal in bundels op de grond. We zien de gevlochten afrasteringen die ermee worden gemaakt onderweg. De Trage Tocht Gemonde voert ons regelmatig langs de rand van boerenveld al dan niet met duidelijk pad en vaak langs en over sloten. Dan weer over een heideveld met poel of door een klein bosje. En opvallend vaak wandelen we tussen rijen hoge populieren door. Deels gaat de wandeling over oude kerkenpaden. Voor een eik met linten erin en een altaartje ernaast staan we stil. Volgens volksgeloof beschermt de heilige eik van Creyspot tegen allerlei ziektes en werd de boom vereerd als een doorgeefluik naar God.

Lekkere wandeling

Het is een lekkere wandeling deze Trage Tocht Gemonde door veel open groen van verschillende buurtschappen van de Meierij. Ooit was de Meierij een belangrijk kwartier in het hertogdom Brabant, vandaag de dag beslaat ’t het gebied tussen ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven. In de zomer is het waarschijnlijk nog mooier, maar waar niet. De beloofde zandpadgarantie is zeker aanwezig. Gelukkig hadden we net voor vertrek nog de gps-track met meest recente routebeschrijving gedownload, zodat we wisten dat een drassig boerenlandpaadje inmiddels was afgesloten en we langs de nu nog goed zichtbare insectenwand moesten lopen. Even later koop ik voor een boerderij een potje honing uit een kastje met QR-code. De belofte van de lente smaakt zoet daar in dat mooie boeren Brabantse land.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost