Rosse Metselbij foto Huib Koel

Bijen lijken meer op mensen dan je denkt

Wie houdt er van wat warmte? Ik. Bijen. Is de temperatuur onder de 15 graden, dan vliegen de meeste bijen niet. Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt. Uitslapen is een andere gewoonte. Klinkt aantrekkelijk, toch? Entomologen, degenen die insecten bestuderen, hoeven pas om half elf op pad. Eerder heeft geen zin. Zon, warmte, uitslapen, wie wil het niet van tijd tot tijd?

Solitaire bijen

Bijen kun je overal tegenkomen. Ook in je eigen tuin. Ze komen op planten af die nectar en stuifmeel leveren. Nectar is het energiedrankje voor bijen. Stuifmeel is voornamelijk bestemd voor de nakomelingen. In mijn voortuin zag ik deze week de Rosse metselbij. In tegenstelling tot honingbijen, die in groepen leven, is dit een solitair levende soort. Die maakt zijn nestje in allerlei gaten: van een gaatje in een kozijn of deursponning tot aan het populaire ‘insectenhotel’ dat wij mensen steeds vaker voor bijen ophangen of neerzetten. Metselbijen zijn ongevaarlijk, ze steken eigenlijk nooit. Waarom zouden ze? Ze hebben niet zoals honingbijen of hommels een volk te verdedigen.

Man zoekt vrouw

De mannetjes van solitaire bijen zie je vaak op patrouille tussen de voorjaarsbloemen, in mijn tuin tussen de Blauwe druifjes. Ze vliegen ongedurig van plant naar plant op zoek naar een vrouwtje. Heel even rust het mannetje uit, net genoeg om snel een foto te maken. Na de paring legt het vrouwtje circa 10 eitjes samen met een bolletje stuifmeel en wat nectar in afgesloten celletjes. Dan sterft het vrouwtje en volgend jaar kruipen de nieuwe rosse metselbijen uit hun ei, eten de stijfmeel en nectar op en vliegen dan uit. Dat is toch praktisch hetzelfde als bij ons mensen?

Wil je meer weten over solitaire bijen kijk dan eens op mijn website Wilde Bijen.

Leuk toch? Benieuwd naar nog meer natuurweetjes? Die vind je onder Dit is ook natuur.

En wist je dat je op Davides.nl ook heel veel tips vindt voor bijzondere adressen op het gebied van slapeneten & drinkenwinkelscultuur en natuur in Nederland? Van kleine B&B’s en lekkere restaurants tot onbekende musea en wandelingen en fietstochten in mooie natuurgebieden.

Handige informatie

Deel deze blogpost

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen