Wandelen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Dus in Friesland en Drenthe heb je heuvels? Echt? Echt. Ik ben aan het wandelen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Appelscha en de start van mijn wandeling is op de Boschberg. Die is met 27 meter meteen het hoogste punt van het Friese vasteland. Maar bij die ene heuvel blijft het niet.

Oud sprookjesbos

De eerste kilometers wandel ik door een schitterend glooiend oud sprookjesbos met oude bomen, mossen en struiken. In de bekroonde wandelgids De mooiste boswandelingen van Nederland lees ik dat er honderd jaar geleden in Nederland nauwelijks bos was omdat door overbegrazing grote delen bos in heide veranderden en tenslotte in stuifzand. Maar het stuifzand bedreigde de dorpen en toen werden er weer bomen geplant om het zand vast te leggen. Zo ontstond dit bos in 1850.

De stuifduinen van het Aekingerzand

Langzaam wordt het landschap weidser en zie ik wat kleine heideveldjes tussen de bomen. En dan opeens sta ik bij het enorme Aekingerzand ook wel begrijpelijk de Kale Duinen genoemd. Een oneindig uitgestrekt terrein met stuifduinen. Het blijkt dat tegen de tijd dat men toe was aan het bebossen van het Aekingerzand, het stuifzand zo zeldzaam was geworden, dat besloten werd om geen bomen meer te planten en het als natuurgebied te behouden. Opnieuw betekent wandelen door het Drents-Friese Wold heuveltjes bedwingen. Nu van mul zand, een stuk pittiger. Het is prachtig. De hei staat op springen en hier en daar zie ik een vliegden. Een vliegden ziet eruit alsof iemand een slechte kapper had die hem aan één kant te grazen heeft genomen en de andere kant is vergeten. Geschoren door de wind heet dat. Tijdens mijn oversteek van het Aekingerzand kom ik op steeds vlakker terrein. Een groepje grazende schapen zoekt onder wat bomen beschutting tegen de zon.

Heide, vennen, bloemen en een zwembroek

Eenmaal bij de bosrand aan de andere kant van de Kale Duinen wandel ik door weer andere fraaie landschappen terug naar Appelscha. Door open jong bos waar het zonlicht mooi doorheen valt en langs diverse vennen. Langs velden met bloemen en boerderijen in de verte. De lange versie van deze wandeling passeert op een steenworp afstand mijn heerlijke vakantiehuis midden in het bos bij Oude Willem in Drenthe. Bijna weer terug bij af is een zanderige open plek in het bos. Daar ligt dichtbij het pad een man in zijn zwembroek op een handdoek te zonnen. Ik kan dan wel zin hebben om te wandelen in het Drents-Friese Wold, sommige mensen gaan er deze zomerdag liever bij liggen. En ook dat kan heel aangenaam zijn.

Wie meer in de omgeving wil wandelen, kan ik de wandelgids Dwalen door Drenthe aanbevelen.

Deel deze blogpost

Handige informatie

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

Deel deze blogpost