Uitzicht vanaf de Ooijpolder over de Waal.

Mini-reisgids met tips voor een dag of weekend Nijmegen en omgeving

Romeinse opgravingen, musea, theetuin, trendy horeca en strandfeesten. Stuwwal, polders en rivieren. Dat is het leuke van een weekend Nijmegen en omgeving. Het is er allemaal en vlak bij elkaar. Of je nu cultuur wilt happen, zwemmen, fietsen, wandelen of lekker wilt eten. Nijmegen was niet voor niks European Green Capital 2018. Met deze handige mini-reisgids heb je mijn tips op zak voor een dagje of weekend Nijmegen en omgeving.

 

Kruittoren in het Kronenbrugerpark.De kruittoren in het Kronenburgerpark van Nijmegen.

 

Zwemmen bij de herberg

Wie vanaf Nijmegen van de stuwwal naar beneden kijkt, ziet de Ooijpolder liggen. Die ziet ook de landweg die door de weilanden kronkelt en die een paar kilometer verderop uitkomt bij de leuke herberg Oortjeshekken met groot terras en stille tuin. Een begrip in Nijmegen. Vanaf de lente tot begin van de zomer hoor je de ooievaars klepperen vanaf hun nestpaal in de tuin. De keuken is al vroeg open en je kunt er de hele dag terecht voor eten en drinken. Het is vooral een hele gezellige en mooie plek. Wie wil kan ook logeren. Steek de weg over en je bent bij de Bisonbaai waar je naakt mag zwemmen.

Klepperende ooievaars met jongen in de tuin van herberg Oortjeshekken.

Knusse herberg Oortjeshekken met café en restaurant, terras en tuin in de Ooijpolder.

 

Fietsen langs de Waal

Ik maakte een werkelijk prachtige fietstocht langs de Waal, door de Ooijpolder. Onderweg zag ik kersenboomgaarden, appel- en perenbomen. Ik at een grote bak vers geplukte rijpe aardbeien die ik uit een automaat trok langs het veld. Ondertussen stak ik meerdere keren rivier de Waal over met een pontje. Het landschap was zo ongelooflijk landelijk en stil. Langs oude rivierlopen en steenfabrieken, uiterwaarden, kleine dorpen, boerderijen en hier en daar een kerkje of kasteeltoren. Je fietst langs de Millinger theetuin waar je goed kunt loungen en onderweg heb je mooi uitzicht op Nijmegen.

Het landschap van de Ooijpolder bij Nijmegen tijdens mijn fietstocht.

Op de fiets langs het kleine dorp Kekerdom.


Er zijn aardig wat pontjes in de Ooijpolder die je over zetten. Wel goed naar de tijden kijken.

Loungen in de Millinger theetuin, in een van de vele zitjes al dan niet met kussens op de grond.

 

Nijmegen en de Romeinen

Natuurlijk ging ik tijdens mijn weekend Nijmegen ook de stad zelf in. De historie gaat terug tot de Romeinen. Ik liep de Historische Stadswandeling. In 2 uur zie je de stad van alle kanten. Ik kwam langs museum het Valkhof waar je zowel een verzameling Romeinse archeologische vondsten hebt als moderne kunst. De route ging door het groene stadspark Kronenburgerpark met zijn vestingwerken en kruittoren. En ik hoorde en zag er zo waar een bonte specht voortvarend tegen een boom kloppen. Onderweg veel eeuwenoude goed bewaard gebleven gebouwen en kerken, Romeins en Middeleeuws.

De Twaalf apostelen op het Stevenskerkhof van Nijmegen.

De moderne gevel van museum het Valkhof.

Een bonte specht midden in de stad.

Met de stadswandeling kom je door het historisch centrum van Nijmegen.

 

Tips voor horeca in Nijmegen

Ik streek neer bij de Commanderie van Sint Jan, een oud klooster waar nu behalve de stadsbrouwerij ook allemaal horeca in zit. Met binnentuin en uitzicht op de Waal • Later liep ik langs café In de Blaauwe Hand, het oudste café van Nijmegen. De naam slaat op de lakenververs die het indigo-blauwe pigment moeilijk van hun handen kregen en dus na het werk met blauwe handen naar het café gingen • Toppunt van vernieuwing is restaurant De Nieuwe Winkel met zijn vooruitstrevende botanische keuken, een veganistisch restaurant dus, met niet alleen 2 Michelin-sterren maar ook nog met een aparte groene Michelin-ster • Buiten het centrum zit in de voormalige Honigfabriek restaurant De Meesterproef om bij oude gebouwen te blijven. Maar horeca is er ook voor een heel weekend Nijmegen in overvloed. In de zomer vind je onder de Waalbrug festival De Kaaij met eten, drinken, muziek, theater en dans. Vandaar wandel je langs het Waalstrand de stad uit, over wandelbrug de Ooypoort, zo de Ooijpolder weer in.

Het terras van de Commanderie van Sint Jan, een middeleeuws kloosterpand in het centrum van Nijmegen met uitzicht op de Waal.

 

Tips voor wandelingen in en om Nijmegen

Tijdens mijn weekend Nijmegen wandelde ik een pittig rondje vanaf de stad via Berg en Dal naar Beek en weer terug. Bijna helemaal over de stuwwal. Het wordt wel de route van de acht bergen genoemd. Ze hebben mooie namen zoals Duivelsberg, Boterberg en Sterrenberg, maar het is wel flink klimmen en dalen. De route gaat vooral door het bos, maar er zijn ook mooie veldjes en vergezichten over de polders en het rivierenlandschap. Deze wandelroute N70 is een klassieker en bestaat al sinds 1970 • Over de stuwwal zijn in de wijde omtrek veel wandelingen over ‘geopaden’ uitgezet. Met informatie over de geologie. Ik liep zelf over de Heumense Schans, door bos, over heide en langs het klassieke landgoed Jachtslot de Mookerheide • Als het over duurzaamheid gaat, dan gebeurt er in Nijmegen heel veel. Zo is er een fietsroute langs 20 duurzame voedselproducenten rond Nijmegen uitgezet, waarmee je op excursie gaat naar duurzame boeren en telers.


Er valt in de omgeving van Nijmegen veel te klimmen.

Wandelen over de heide bij de Heumense Schans.

Bekijk ook deze tips

Volg Davides

Voer je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch een bericht in je mailbox als er weer wat nieuws te lezen is op de blog.

Wat zijn jouw favorieten?

Ken jij een bijzonder adres, een verborgen plek die volgens jou op deze blog thuishoort? Help mee de leukste adressen van Nederland in kaart te brengen.

Meest gelezen