Restaurant Os Lusitanos: Portugal in de Amsterdamse Pijp

Voordeur van Portugees restaurant Os Lusitanos in Amsterdam

In het buitenland zijn de meest verrassende restaurants vaak die waar je aan de buitenkant niet ziet dat je er kunt eten. En die binnen worden gedomineerd door tl-licht en papieren tafelkleden. Om nog maar even verder te generaliseren: alwaar je bediend wordt door oudere beroepsobers. Nog verrassender is het als je helemaal niet in het buitenland bent en zoals ik op een dag ongeveer zo’n restaurant in de Pijp in Amsterdam vindt. Os Lusitanos. In een voormalige garage zonder ramen. Met een weinigzeggend bord op de gevel met de Portugese vlag erop. Het is dat er toevallig net mensen de deur uitlopen en ik met een Portugees sprekende vriendin langsloop, waardoor we in gesprek raken en naar binnen worden verleid.

Vereniging van vrijwilligers

Daar ben je in een restaurant annex clubhuis. Os Lusitanos is in 1968 opgericht als vereniging van vrijwilligers die zowel recreatieve, sportieve als ook sociale en educatieve activiteiten organiseert, zodat Portugezen in den vreemde de eigen cultuur kunnen blijven ademen. De vereniging heeft een actief zaalvoetbalteam gezien het aantal bekers dat uitgestald staat. Op avonden dat Benfica of een andere Portugese club speelt, is de tent afgeladen en wordt er voor tachtig man gekookt. Op niet voetbal- of feestdagen zoals deze is het daarentegen rustig. We zijn zelfs de enige gasten. De rest is incrowd die televisie zit te kijken.

Vakantiegevoel

Of we vlees (biefstuk) of vis (bacalhau/stokvis) willen, vraagt een oudere vrouw in gebroken Nederlands. Iets anders is er niet. Een man op leeftijd duikt de kleine keuken in. Ze behoren tot de laatsten van het eerste uur. De Portugese keuken is bij Os Lusitanos in ieder geval in al die jaren duidelijk in ere gehouden en het is eenvoudig maar erg lekker. We zitten ook goed. Hier en daar aait iemand de hond van de vriendin, brengt een bak met water, loopt langs voor een praatje en een grapje. Heel ontspannen allemaal. We zijn heel even op vakantie in eigen stad.

Cataplana en pastéis de nata

Wil je meer keus en bijvoorbeeld een cataplana eten, een typisch Portugees gerecht uit de Algarve, genoemd naar de pan waarin het gerecht met in ieder geval schelpjes en chorizo wordt gemaakt? Of pastéis de nata voor wie van zoetigheid houdt? Die kan het beste van tevoren even naar Os Lusitanos bellen om te kijken wanneer ze uitgebreid gaan koken. Of langsgaan als Portugal voetbalt!

Deel deze blogpost

Handige informatie

  • Govert Flinkstraat 177
    1073 BT Amsterdam
  • T 020 676 2436

Deze vind je vast ook leuk

Ontvang Davides in je mailbox

Handige informatie

  • Govert Flinkstraat 177
    1073 BT Amsterdam
  • T 020 676 2436

Deel deze blogpost