Goed eten bij Herberg de Waard van Ternaard

Laatst gewijzigd: 23 mei 2017

Ik geef het maar toe. Het kan niet anders of ik heb last van enige vorm van doofheid. Dat verwijt mijn vriendin mij regelmatig, maar tot nu toe antwoordde ik dan dat zij binnensmonds praat. Maar bij Herberg de Waard van Ternaard had ik het weer. ‘Wat zeg je’, zei ik bij iedere gang van het verrassingsmenu als ik de oberes niet verstond die kwam vertellen wat er op mijn bord lag. En ook bij iedere amuse. En echt, ze sprak geen Fries dus daar kon het niet aan liggen. Het lag aan mij.

Verrassingsmenu

Bijna was ik meer bezig met het registreren van alle ingrediënten dan met het eten zelf. Zo zonde, want ik zat echt ongelooflijk lekker te eten en daar was ik tenslotte voor gekomen. Die Waard van Ternaard, die kan er wat van! Tegelijkertijd kijk ik ook met een schuin oog naar de trend in de wereld van de restaurateurs om met verrassingsmenu’s te werken. En naar ons bewuste menschen die zijn opgevoed met de slogan: weet wat je eet. Het een werkt het ander in de hand. Maar ik liet me niet gek maken. Wat nu als het eten een verrassing bleef en ik mij focuste op mijn mooi opgemaakte bord en datgene wat ik mijn mond deed. Het was toen en daar dat ik het willen weten voor een keer los liet.

EKO, MSC en fairtrade

De Waard van Ternaard kookt met producten uit de regio, seizoensgebonden, EKO, MSC en fairtrade. Ambachtelijk is een woord dat ook vaak valt. Verantwoord dus. En hé, natuurlijk heb ik wel wat verstaan. Zoals de coquille met verschillende bereidingen van pompoen en een vinaigrette van prei. De zachtgegaarde kabeljauw met een saus van dragon, kruimels van droge worst, puree, zuurkool en zure appelbolletjes: zacht, crispy, met een bite. Voor iemand die zoals ik dol is op toetjes was dit een voltreffer: hangop met een parfait van dennennaald, peer en sneeuw van karamel. Toegegeven dat klinkt alleen al bijna als een haiku.

Het eten proeven

Bij het weggaan – want ik bleef niet slapen – bood de gastvrouw die het allemaal had gadegeslagen en zelf een wat luidere stem had, mij heel invoelend aan om het menu toe te sturen. Maar ik had het niet nodig. Het eten en de wijn hadden me volkomen zen en gelukkig gemaakt. Ik zeg weg met de menukaart. In ieder geval als je zo’n goede kok hebt als de Waard van Ternaard.

DELEN: