Charmant vakantiehuisje en B&B Duivenhoekseweg 10 in Zeeuws-Vlaanderen

Laatst gewijzigd: 3 sep 2021

‘Waar woon jij’, vraagt de 6-jarige Henry als ik mijn tassen naar binnen draag. ‘Dit weekend woon ik hier’, wijs ik op het vakantiehuisje annex B&B onder de oude essenboom in de tuin van zijn ouderlijk huis. ‘Maar waar woon je echt’, wil hij weten. ‘In Amsterdam.’ ‘Op welk nummer?’ Ik moet lachen, maar eigenlijk is het geen vreemde vraag als je zoals hij opgroeit in Duivenhoek. Duivenhoek is namelijk een gehucht van nog geen 100 meter lang dat uit 10 huizen bestaat. Die huizen liggen allemaal aan dezelfde doorgaande weg tussen de akkers met mais en uien in het uitgestrekte noordoosten van Zeeuws-Vlaanderen. Op een steenworp afstand van de Westerschelde waar je in de verte de kranen van de haven van Antwerpen ziet liggen.

Praktisch en gezellig ingericht

Mijn tijdelijke verblijf is een charmant klein wit bakstenen huisje, een voormalige varkensstal met alles erop en eraan. Heel praktisch en gezellig ingericht. Dat zag ik al vanuit de voordeur terwijl ik de ruimte beneden overzag met bank, eettafel, kachel, open keuken, een hele kleine badkamer en trap naar boven. Boven is één grote ruimte om te slapen. Duivenhoekseweg 10 – of afgekort DHW10 – is een licht huis. Maar ook als het buiten somber is, moet het hier heerlijk zijn. Knus ook.

Enorme tuin met weids uitzicht

Grootste troef dit zomerse weekend is de enorme tuin. Het vakantiehuisje ligt zeker 20 meter van het hoofdhuis. Aan die kant van de tuin staat een picknicktafel onder druivenranken waar ik ’s ochtends ontbijt. Ik had hier ontbijt kunnen bestellen, maar ik nam zelf eten mee. Ik dacht in de buurtwinkel inkopen te gaan doen, maar de eerste de beste winkel bleek 10 kilometer verderop. Heel opvallend trouwens is dat de dorpen geen van allen een winkel hebben maar wel allemaal een café. Hoe dan ook, aan de andere kant van Duivenhoekseweg 10 kom je via openslaande deuren op een terras en heel veel meer tuin, met een bankje idyllisch onder de boom. Vanuit mijn ligstoel staar ik in de leegte, zie een weggetje met populieren tussen de akkers, een enkele boerderij aan de horizon en enorme containerschepen op de Westerschelde die door de weilanden voorbij lijken te schuiven, terwijl ik achter de heg het gezoem hoor van een peloton wielrenners over de weg. Een geweldige plek waar de drukte van de randstad ver weg is. Met als summum een oranje-rood-roze zonsondergang en de aardige en behulpzame eigenares Anouk.

Wadlopen, fietsen en eten in Zeeuws-Vlaanderen

Ik zat goed daar in die stoel. Doezelend in de zon met boek. Andere aanraders zijn het zalige slowfood restaurant in het nabijgelegen dorpje Paal. En dan na afloop voldaan in het pikkedonker met zaklantaarn teruglopen langs de dijk met de lichtjes van de schepen op de rivier. De polders zijn schier oneindig en leeg. Je kunt er dan ook beter fietsen dan wandelen. Met een niet te missen uitzondering: ‘wadlopen’ in het nabijgelegen natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe.

Ontdek ook de andere bijzondere plekjes voor een nachtje weg in Nederland.

Benieuwd naar nog meer reistips over verborgen plekken? Scroll dan naar beneden.

DELEN: